4 факти про рак грудей

Факт № 1

Раком грудей найчастіше хворіють після 45 років

Розвиток злоякісних процесів в грудях займає 1 місце серед різних видів онкології у жінок: близько 6% прекрасної половини населення нашої країни схильні до ризику захворіти на рак молочної залози протягом усього життя, але частіше за все рак наздоганяє після 45 років. Але в клінічній практиці все частіше присутні онкопатології, серед молодого віку. З цієї причини слід звертатися до мамолога з початком формування молочних залоз.

40_years_woman

Факт № 2

Рак молочной железы имеет вполне понятные проявления

Клінічно ( “на око” і “на дотик”) рак молочної залози виглядає як щільний вузол з помітним втягнення шкіри над ущільненням.

Для більш пізніх строків захворювання характерні помітна набряклість шкіри, поява «лимонної скоринки» і наявність щільних вузлів в пахвових лімфатичних вузлах. На ранніх стадіях не викликає ніяких проявів клінічно.

Факт № 3

Рак грудей можна виявити на нульовій стадії

Переважно, коли хвороба виявляється до того моменту, коли пухлина починає прощупуватися – це можливо тільки при проходженні обов’язкового мамографічного обстеження.

Саме для цього кожна жінка після 45 років в обов’язковому порядку повинна проходити щорічну мамографію.

Такий режим діагностики дозволяє виявити злоякісне утворення на 0-ой або 1-ої стадіях.

Лікування такої хвороби завжди протікає набагато простіше і ефективніше.

До 45 років достатньо проходження 1 раз в рік мамолога та УЗ діагностики.

Факт № 4

Рак грудей має спадкову схильність

Рак молочної залози може розвинутися набагато раніше, якщо в сімейному анамнезі були злоякісні пухлини. Необхідно знати, що при спадкової схильності необхідно у віці 25-30 років пройти повне генетичне обстеження, звернувшись до онколога. Обстеження дозволяє виявити наявність мутацій генів, які сигналізують про можливий розвиток пухлини в найближчому майбутньому.

Відома актриса і мати шістьох дітей Анджеліна Джолі в 2013 році оголосила на весь світ, що в результаті генетичного тесту у неї виявили мутацію гена BRCA1, яка обумовлює розвиток раку молочної залози з імовірністю більше 70%. Джолі зважилася пройти тест після того, як її мама померла від цієї хвороби у віці 56 років. За результатами аналізів Анджеліна прийняла рішення повністю видалити груди за методикою двосторонньої профілактичної мастектомії, щоб знизити ймовірність розвитку раку.

Інформацію підготувала фахівець в області лікування патологій молочної залози різного генезу

Врач мамолог-онколог, дерматоонколог, УЗД-спеціаліст

Кисельова Ірина Сергіївна

DOCTOR